Geri git   Dijital Dunya Forum > Tarih Bölümü > Genel Kültür Ve Tarih
Portal Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et

Dijital Dunya Forum Sohbet  [Arşiv]
Yükleniyor...

LinkBack Seçenekler Stil
Alt 06-14-2008   #1 (permalink)
Junior Member

Tecrübe Puanı: 0 ahmetnuray is on a distinguished road
Post Yedi Tepe üzerine Kurulan Eski Istanbul’un 7 Tepesine Dikilmesi Istenen Anitlar

YEDİ TEPE ÜZERİNE KURULAN ESKİ İSTANBUL’UN 7 TEPESİNE DİKİLMESİ İSTENEN ANITLAR
İstanbul surlarının içinde kalan arazide 7 tepenin yerinden sıkça bahsedilir. Yaptığım araştırma sonucu sur içi İstanbul’da 7 tepenin bulunduğu mevkileri tespit ettim. Bir kaynaktan aldığım bilgileri yazıyorum.
İstanbul’un üzerinde kurulduğu rivayet edilen yedi tepenin sınırları, suriçi adı verilen bölgede, edirnekapı’dan kocamustafapaşa ve sarayburnu’na uzanan üçgen içinde yer alıyor. Bizans ve Osmanlı dönemlerinde bu tepelerin olabilecek en güzel anıt türü sayılan ibadethanelerle süslendiğini söylüyor. Yedi tepenin en belirleyici özelliği olan yedi tarihi eseri inceleyelim.

Yedi tepe’nin ilki, Sarayburnu’ndan içeri doğru yükselen Ayasofya
’nın, Sultanahmet Camisi'nin ve Topkapı Sarayı’nın bulunduğu yükselti.

İkincisiNuruosmaniye Külliyesi'nin bulunduğu, Çemberlitaş'ın yer aldığı yükselti.

Üçüncüsü Süleymaniye, İstanbul Üniversitesi merkez binası olan eski harbiye nezareti'nin bulunduğu yeri de içine alan üçüncü tepe.

Dördüncüsü, Unkapanı-Yenikapı hattında bir vadi geçer ve kenti adeta ikiye böler. Güneyde Lykos Deresi vadisine ve Aksaray’a doğru inen, kuzeyde dik yamaçlarla haliç sahiline kavuşan yerde yer alan dördüncü tepeyle üçüncü tepeyi Valens kemeri (bozdoğan) birbirine bağlıyor.

Beşinci tepe, Haliç’in hemen kıyısından dik bir yokuşla yükselir. Fener'in üstündeki, Çarşamba’ya geliriz. Yavuz Sultan Selim’in Camisi bu tepenin üzerinde yapılmıştır.

Altıncısı, kentin en yüksek tepesi Edirnekapı’nın bulunduğu yerdedir. Bu noktada, mimar Sinan’ın kanuni’nin kızı Mihrimah Sultan için yaptığı mihrimah Camii’ni görüyoruz.

Tepelerin altısı Haliç’e yakın sıralanırken, yedincisi Marmara’ya daha yakındır. Aksaray semtinden surlara ve Marmara sahiline kadar giden bölgede yer alan yedinci tepenin bir tepeden çok bir sırt olduğu da söylenebilir.
Yukarıda bahsedilen mevkilerde tespit edilecek olan alanlarda dikilecek 7 değişik anıt örneğinden bahsetmek istiyorum. Maketleri üç boyutlu hazır hale getirilen sembolik heykellerin anıt haline dönüştürülmesi, bu projenin temelini oluşturuyor. İstanbul sur içinde bulunan 7 tepede anıt olarak semalara yükseldiğini görmek istiyorum. Bu projenin uygulanması kararlaştırılırsa, 7 tepe olarak bilinen semtlerdeki uygun alanlara maketleri yapılmış olan eserlerin 7 metre boyunda abide haline getirilerek, gelişen İstanbul’a günümüzden modern eserlere kavuşturabiliriz. Güzel İstanbul’umuzun 7 tepesine dikilmesi istenen modern sanat türündeki bu eserlerin, çevreye renk katacağına eminim. Aşağıda resimleri olan 7 heykelin anıtlaştırılması 2010 İstanbul Kültür Başkenti’ne yapacağım küçük bir katkı olacağını düşünüyorum.
Kuantum Düşünce Grubu Kurucusu, Başkanı: Ahmet Nuray
www.ahmetnuray.com

4. Tepeye Dikilmesi Planlanan Anıtın maketi

5. Tepeye Dikilmesi Planlanan Anıtın maketi

6. Tepeye Dikilmesi Planlanan Anıtın maketi

7. Tepeye Dikilmesi Planlanan Anıtın maketi

Bu proje için yapılan 7 maket heykelin yanı sıra tasarımını yaptığımız 31 adet heykelin resmini aşağıda görebilirsiniz. Bu projenin alt yapısını ayrıntılarıyla birlikte uzun zamandan beri geliştiriyorum. Bundan sonraki aşama yetkili kişilerin desteğiyle hayata geliştirilmesi aşamasıdır.
Diğer projelerde olduğu gibi bu projenin de hiçbir yerde yayımlanmadığını, hiçbir kurum ve kuruluş a teklif götürülmediğini; kısacası ilk defa gündeme getirdiğimi belirtmek isterim. Saygılarımla Ahmet Nuray.

ahmetnuray isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sponsored links
Alt 06-16-2008   #2 (permalink)
Administrator

Tecrübe Puanı: 10 Du_m@N isimli üye Tecrübe puanını kapatmıştır.
Du_m@N - MSN üzeri Mesaj gönder
cok güzeller....

Du_m@N isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Bookmarks

Tags
arazide, içinde kalan, tepenin

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)

Seçenekler
Stil